Gravče na tavče

Gravče na tavče

Sastojci

500 g krupnog bijelog graha Tetovca, 400 g suhih rebara, 300 g svježe crvene paprike, 200 g svježih rajčica, 200 g luka, 3 češnja češnjaka, nekoliko žlica ulja, stručak peršina, 1 ljuta papričica, 1 žličica crvene paprike u prahu, malo bijelog brašna, malo soli i papra

Priprema

Bilo bi dobro da namočite dan ranije grah, pa ga onda samo skuhate i ocijedite. Zatim suha rebra narezati na nekoliko manjih komada i posebno skuhati. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala. Nasjeckajte luk i propržite ga na vrućem ulju, a zatim ga zalijte s vodom koju ste sačuvali od rebra i nastavite pirjati na tihoj vatri još 15 min. Dodajte narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjajte još 10 min. Na kraju zapržite s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zalijte s još 300 ml vode od rebra i prokuhajte. Stavite kuhani grah u zemljanu posudu, dodajte kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješajte. Po potrebi nalijte još vode od rebra ili običnu toplu vodu. Poslužite toplo s ajvarom ili pindžurom.

Gravče na tavče na tetovski način

Sastojci

1 kg bijelog graha Тetovca, 50 dkg luka, par češnja češnjaka, 10 dkg ulja, sol, 2 žlice brašna, 1 žlica mljevene crvene paprike, stručak metvice, malo nasjeckanog peršina, papar, sol

Priprema

Kuhamo namočeni bijeli grah pritom pazeći da se ne prekuha, jer zrna moraju ostati cijela. Оcijedimo višak vodе, tako da s grahom ostane samo malo vode. Sitno nasjeckamo luk, propržimo ga na vrućem ulju, dodamo grah i mljevenu crvenu papriku. Po ukusu dodamo papra, soli i češnjaka. Stavimo jelo u glinenu posudu i dodamo malo ulja i mljevene paprike. Po želji možemo dodati i narezane svježe rajčice i svježu papriku. Na kraju jelo pospemo metvicom i sjeckanim peršunom, a zatim ga ispečemo u pećnici na 180 stupnjeva. Uz gravče na tavče poslužimo neko meso sa roštilja.

Poredani grah

Sastojci

500 g bijelog graha Тetovca, 500 g luka, 1,5 dl ulja, 2 suhe crvene paprike, 1 suha ljuta papričica (feferon), sol, papar, lovor, crvena mljevena paprika

Priprema

Ovo je jelo najbolje kada se priprema u nekoj plićoj zemljanoj posudi. Potreban je krupniji grah Tetovac. Kuhati ga s lovorom, paprom u zrnu i suhim paprikama, a zatim ocijediti. Luk narezati na tanke listiće i na laganoj vatri pustiti da požuti na ulju. Začiniti ga crvenom paprikom i maknuti s vatre. U zemljanoj posudi poredati red graha, pa red luka i tako do kraja. Na kraju završiti s grahom, paprike staviti odozgo, dodati malo papra i soli ako je potrebno. Po potrebi, doliti i malo vode u kojoj se kuhao grah. Zapeći ga u toploj pećnici око 30 min. Ovo se jelo služi toplo ili hladno, po želji.

Gravče na tavče 2

Sastojci

70 g bijelog graha, 1 veća glavica crvenog luka, 2 sušene duge roga crvene paprike

Zaprška

200 g luka, 50 g mrkve, 2 režnja cešnjaka, ulje, sol, peršin, papar

Priprema

Bijeli grah namočite da smekša. Nemojte ga ocijediti, već mu dodajte usitnjeni luk i čitave paprike. Kuhajte ga na tihoj vatri pritom pazeći da se ne raskuha. Propržite na vrućem ulju sitno narezani luk i sitno naribanu mrkvu, pa dodajte usitnjeni česnjak i peršin. Po ukusu jelo posolite i popaprite. Ovom smjesom prelijte grah i zapecite u pećnici na umjerenoj temperaturi da se jelo ne zgusne. Gravče na tavče treba biti pikantnog okusa. Poslužite ga u samoj zemljanoj posudi u kojoj se peklo.

Gravče na tavče 3

Sastojci

30 dkg bijelog graha Tetovca, 500 g poriluka, 4 velike žlice ulja, 2 zrele rajčice, 3 mesnate zelene paprike, sol i papar po ukusu

Priprema

Grah namočite dan prije. Poriluk očistite, operite i izrežite na kolutove. Rajčice operite i izrežite na kriške. Paprike operite, očistite i izrežite na rezance. Kuhajte grah dok ne bude mekan, a zatim ga ocijedite. Poriluk pirjajte na ulju dok bude mekan. U zemljanu posudu poredajte poriluk i začinite ga solju i paprom, pa na poriluk poredajte grah i začinite i njega, na grah poredajte rajčice i izrezane paprike i opet začinite. Smjesu zalijte s časom vode i pecite u pećnici na 180 stupnjeva, dok voda uzavrije i povrće bude dobro zapečeno. Gotovo jelo servirajte u zemljanoj posudi.

Comments are closed.