Antička Makedonija

Antička Makedonija

Makedonija je u antičko doba bila kraljevstvo koje je obuhvaćalo teritorij današnje Republike Makedonije i Belomorske ili Egejske Makedonije, u sjevernom dijelu današnje Grčke, na zapadu je graničilo s Ilirijom, na jugozapadu granice kraljevstva dodirivale su kraljevstvo Epir, na sjeveru se u početku kraljevstvo graničilo s Tribalima, a kasnije s Dardanijom, dok je na istoku kraljevstvo graničilo s Trakijom. Kasnije je Kraljevina Makedonija postala najmoćnija država na svijetu kada je Aleksandar Makedonski osvoijo skoro cijeli poznati svijet u to vrijeme i time je začeo makedonsko razdoblje svjetske povijesti.

U antičkoj Makedoniji gradovi su živjeli i nestajali žestoko i nasilno. Osim što su bili napadani i rušeni od sjevernih barbarskih Gotskih plemena, od Ilira, kao i od ruke Rimske imperije, bili su jako uništavani i od prirodnih katastrofa kao što su potresi. Kasnije je ovaj prostor postao važna provincija Rimskog carstva, kao i jedan od centara za širenje Kršćanstva.

Tragovi antičke Makedonije i danas su vidljivi na arheološkim lokalitetima Stobi u Velesu, Skupi u Skopju, Stibera u Prilepu, Herakleja u Bitoli, Antički teatar u Ohridu…

Sunce s kraljevskom dijademom u sunčevoj lopti – simbol antičko-makedonskog kraljevstva

Karta antičke Makedonije

Karta makedonskog carstva u vrijeme Aleksandra Makedonskog

Comments are closed.