Ajvar je poznati makedonski specijalitet od pečenih paprika, zrelih rajčica pa čak i modrih patlidžana, koji se uvijek radi na kraju ljeta ili početku jeseni i u mnogim domaćinstvima priprema se i čuva preko cijele zime.
Klasična priprema ajvara
Sastojci
10 kg crvenih mesnatih paprika, 1 l ulja, 1/4 l vinskog octa, sol
Priprema
Paprike se trebaju oprati, dobro obrisati i ispeći vani na šparetu na drva. Pečene se ostavljaju u poklopljenoj posudi da bi se lakše ljuštile. Kada se ohlade, oljušte se i vadi im se sjeme i drške. Stavljaju se u mrežastoj vreći ili u cjedilu da se ocijede. Slijedeći se dan melju u stroju za mljevenje mesa i stavljaju se u velikom i širokom loncu premazanom s malo ulja. Ostatak se ulja treba dobro ugrijati, a zatim s njim preliti mljevene paprike i pokrivene s poklopcem, pustiti ih da tako odstoje 15 min. Nakon toga lonac staviti na vatru i na visokoj temperaturi pržiti ajvar s konstantnim miješanjem i to oko dva sata otkada proključa. Kada je gotov, maknuti ga s vatre, dodati ocat i sol i dobro promiješati. Vrući ajvar presipati u vrućim, steriliziranim teglama (u pećnici 30 min. na 100 stupnjeva). Napunjene tegle (ostaviti prazni prostor od oko 1 cm. do vrha tegle) vratiti u pećnicu na 100 stupnjeva još dva sata. Kada ih izvadite, na ajvar nalijte još malo ulja i tegle odmah zatvorite sa steriliziranim poklopcima, lijepo ih zamotajte u deku i ostavite ih tako preko noći da se ohlade. Sutradan ajvar spremite na suhom i tamnom mjestu.