Prirodne blagodati Kučkova

Prirodne blagodati Kučkova

Nevjerojatne prirodne ljepote, idealne za izletnički vikend na svježem zraku, kriju se samo 15 km od glavnog grada Makedonije. U sjevernom dijelu Skopske kotline između rijeka Vardar i Lepenec, sjeveroistočno od Skopja u predgrađu općine Đorče Petrov, na nadmorskoj visini od 560 m, ugnijezdilo se malo brdsko selo Kučkovo.

Atar sela zauzima površinu od 23 km2. Prvi stanovnici bili su doseljenici, pastiri nomadi i bavili su se poljoprivredom i stočarstvom. Nekada je Kučkovo imalo preko 250 kuća, ali se kasnije počelo raseljavati. Danas ima svega 30-ak stanovnika, no u posljednje vrijeme izgrađene su brojne vikendice i život se polako vraća.

Okolica je bogata visokim brežuljcima, zelenim livadama i bujnom vegetacijom, gustom borovom i hrastovom šumom te česmama s hladnom, pitkom izvorskom vodom. Mjesto obiluje prirodnim rijetkostima, malim manastirskim crkvama, arheološkim nalazištem „Golema Kula“ i etno selom s restoranom „Zlatno bure“ koji se mogu posjetiti. Uređeno je putokazima za rekreacijske pješačke i biciklističke staze, ljetnikovcima i klupama.

Kučkovo je poznato po snimanju popularne makedonske TV serije „Volšebnoto samarče“ 1975. godine. Poznato je i po „Križu“ iznad sela, izletničkom mjestu na nadmorskoj visini od oko 700 m, odakle se pruža prekrasan panoramski pogled na Skopje sa zapadne strane, gdje se u proljeće organizira mjesni skup „Dan Križa“. Raj za oči je i Kučkov vodopad, koji se nalazi u kanjonu na području Klisurice, 4 km od „Križa“ ili oko sat i pol hoda. Visok je oko 4 m, a voda koja izvire iz stijena 200 m iznad vodopada, potom i ponire.

O svakom makedonskom selu postoje predaje i legende, a lokalno stanovništvo o ovom mjestu priča nekoliko. O vapnenačkoj stijeni „Djevojački kamen“ vjeruje se da ima čudotvornu moć. Struže se s kamena, prah se miješa s kučkovom vodom i taj je napitak pomagao mladim majkama da dobiju mlijeko za dojenje, a mladim djevojkama da se uskoro udaju. Neke djevojke su, pak, ostavljale crveni konac i palile svijeće.

Ispod stijene u dolu nalaze se dva izvora s ljekovitom vodom koja liječi očne bolesti i slabi vid. Izvori se nazivaju „Mioči“ (mij oči), a mjesto „Konjska noga“, jer je navodno tamo prošao Krale Marko sa svojim konjem Šarcem, koji je napravio rupu kopitom kao putokaz za svetu vodu. Iz te rupe izvire ljekovita voda kojom se umivaju bolesni za zdravlje.

Istražite običaje i prirodne blagodati Kučkova. Ako vas put nanese baš tamo, lijepi provod i želja za ponovnom posjetom su zajamčeni.

Comments are closed.