Sunce, toplina, tihi povjetarac… Ugodna klima Makedonije, zahvaljujući utjecaju tople mediteranske struje koja stiže dolinama rijeka, plodno zemljište i veliki broj sunčanih dana, omogućuju plodonosnu žetvu. Makedonija je jednostavno rečeno, riznica aroma i okusa za gurmane i zaljubljenike domaće, dobre hrane. Ona nudi različite proizvode ukusne i pune arome, uključujući i agrume, grožđe, kestene, lješnjake, riže, duhan, planinske ljekovite čajeve, začine…
Posebna pažnja pridaje se uzgoju ukusnog i zdravog svježeg voća i povrća. Najomiljenije povrće u Makedoniji su rajčice i paprike. Zato svaki ručak započinje sa salatom koja se popularno u narodu naziva “meze” i aperitivnom, koji je najčešće domaća rakija. I začini su jako važni u makedonskoj kuhinji – lijep ukras u svakom domaćinstvu je vijenac sušene crvene ljute paprike koja se koristi za pripremu jela tijekom zime. Omiljene i neizbježne delicije su: Ajvar, Pinđur, Lutenica, Makalo, Tarator, Šopska salata, Turšija…
Izvrsna kvaliteta makedonskog graha i specifični način njegove pripreme doprinosi izvrsnom okusu tradicionalnog makedonskog jela “Gravče na tavče”. Nezaboravni užitak su raznovrsni ukusni tradicionalni specijaliteti Makedonije koje si svakako treba priuštiti: “Turlitava”, “Ohridska pastrva”, “Čomlek”, “Punjene paprike”, “Pastrmajlija”, “Musaka,” “Kapama”, “Šketo”, “Sarma od lozovog lista”, “Seljačko meso”, “Tava s rižom”… Posebno su ukusne i makedonske čorbe koje možete kušati u bezbroj kombinacija.
Makedonija je bogata i telećim, janjećim i pilećim mesom, a ima i bogatu ponudu divljači. Osobito je poznata i po proizvodnji sireva, mladi bijeli slani sir i žuto-zlatni sir – kačkavalj, kao i po mlijeku, kajmaku i jogurtu. Svako makedonsko selo ima jedinstvenu i posebno ukusnu vrstu domaćeg sira. Tu se moraju spomenuti i izvrsne raznorazne makedonske pite i zeljanice, punjene sirevima, urdom, špinatom, porilukom, tikvom… I sve to na kraju zasladite s dobrom orijentalnom ravanijom, kadaifom, tulumbama ili baklavom…
Zahvaljujući obilju sunca, makedonske rakije i vina su među najboljima na svijetu. Nadaleko je poznata domaća prepečena rakija ili aromatična “Strumička Mastika”, a najveći i najpoznatiji proizvođač vina je Tikveš, s vinogradima u Kavadarcima i Negotinu. Ona je odraz stoljetne kulture, koja slavi cjelokupan doživljaj vina i jamči nezaboravne okuse i intenzivnu voćnu aromu ovog božanskog pića. A ovdje su još i Kamnik, Bovin i Popova Kula. Najpoznatije makedonske sorte vina su Vranac, Smederevka i Žilavka.