Pita od špinata sa sirom

Pita od špinata sa sirom

Sastojci

800 g gotovih kora, 300 g špinata, 500 g bijelog slanog sira, 5 jaja, 1 dl kiselog vrhnja, ulje, mlijeko, sol

Priprema

Operite i nasjeckajte špinat i kratko ga prokuhajte. Kuhani špinat dobro ocijedite i pomiješajte s dobro izmučkanim jajima i usitnjenim sirom. Dodajte vrhnje, posolite i zajedno promiješajte. U nauljenoj tavi stavite koru, poškropite ju uljem i premažite filom. Tako postupajte dok ne potrošite kore i fil. Zadnju koru poškropite uljem i mlijekom i pitu pecite u ugrijanoj pećnici pola sata. Poslužiti s jogurtom.

Pita od špinata, poriluka i sira

Sastojci

500 g gotovih kora, 800 g špinata, 4 poriluka, 250 ml mineralne vode, 3 jaja, 300 ml slatkog vrhnja, 100 g feta sira, ulje, sol, papar

Priprema

Očistite špinat, kratko prokuhajte, procijedite i sitno nasjeckajte. Očistite poriluk, nasjeckajte ga na kocke i propržite. Zatim u posudi sa špinatom dodajte proprženi poriluk, izgnječeni sir, jaja i vrhnje, 70 ml ulja te posolite i popaprite, pa miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Tavu za pečenje nauljite, te stavite dvije kore. Poprskajte ih s filom, pa stavite koru i ponovo poprskajte s filom. Redajte dok ne potrošite namirnice. Na vrhu stavite zadnju koru, te prelijte mineralnom vodom i pecite na temperaturi od 200 stupnjeva oko 40 minuta.

Pita od špinata s lukom i sirom

Sastojci

500 g tanjih kora, 250 g smrznuti ili svježi špinat, 2 mlada luka, 3 režnjeva češnjaka, 50 g feta sira, 3/4 čaše mlijeka, jaje, žlica kukuruznog škroba, maslinovo ulje, origano, sol

Priprema

U tavi propržite luk i češnjak oko 5 minuta. U posebnoj posudi pomiješajte mlijeko, škrob, origano, špinat, feta sir i jaje, pa u smjesi dodajte i luk. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a tavu u kojoj ćete peći pitu pospite maslinovim uljem, stavite nekoliko gotovih kora na dnu, a zatim stavite od smjese ravnomjero po cijeloj kori i pokrijte ju s još dva sloja kora. Ponovite dok ne potrošite cijelu smjesu. Na kraju, gornju koru premažite s malo maslinovog ulja. Pecite dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju, oko 30 min. Kada ju izvadite iz pećnice, pokrijte pitu s krpama oko 10 min, a zatim izrežite ju na kocke i servirajte.

Comments are closed.