Manastir „Sv. Naum“ – Ohrid

Manastir „Sv. Naum“ - Ohrid

 

Manastirski kompleks „Sv. Naum“ nalazi se na oko 29 km od Ohrida u stijenama iznad Ohridskog jezera. Okružen božanstvenom prirodom, između beskrajnog plavetnila jezera i visokog planinskog masiva Galičica, stoji kao svjedok srednjeg vijeka i zrači ljepotom, kulturom, poviješću i tradicijom. Najljepši dio kompleksa je predivna crkva od kamena i opeke u obliku upisanog križa.

 

Sv. Naum Ohridski, suvremenik Sv. Klimenta Ohridskog i jedan od najznačajnijih učenika Sv. Kirila i Metoda, bio je poznat po svojoj čudotvornoj iscijeljiteljskoj moći. On je izgradio crkvu posvećenu Svetim Arhanđelima Mihaila i Gavrila, u 9. stoljeću. U 910. godini, nakon smrti, Sv. Naum je bio pogreban u u maloj kapeli u crkvi koja je ukrašena impresivnim freskama koje prikazuju njegov život i čuda. Na stubovima ima ostataka od napisa na glagoljici i ćirilici iz 10. stoljeća, što svjedoči o počecima slovenske pismenosti.

 

U vrijeme turske vladavine, crkva je bila potpuno razrušena. Današnja crkva bila je izgrađena u razdoblju između 16. i 17. stoljeća na temeljima stare crkve. Sadašnje freske na zidovima crkve bile su naslikane 1806. godine. Interesantni element u crkvi je i njezin ikonostas u pozlaćenoj rezbi, izrađen 1711. godine, zajedno s većinom ikona.

 

U manastiru „Sv. Naum“ dolaze brojni prolaznici posjetiti grob svjetitelja. To je utočište za bolesne, osobito za one s duševnim bolestima. I danas, kada stavite uho na njegov grob, čuje se kucanje njegovog srca.

 

Manastir krase i prelijepi pauni ili rajske ptice koje se smatraju simbolom kršćanstva i kojih ima u izobilju. Kažu da se njihovi krikovi čuju čak do izvora Crnog Drima. Tako puno ljepote na jednom mjestu. Ovdje ćete sigurno pronaći svoj duhovni mir…

 

Comments are closed.