Etno grupa “Sintezis”

Etno grupa "Sintezis"

Makedonska glazbena etno grupa „Sintezis“ oformljena je 1995. godine, a samo ime izražava njihov glazbeni koncept, kombinacija tradicionalnog zvuka sa suvremenim aranžmanima stvarajući glazbenu sintezu. Prodirući duboko u korijenima makedonskog folklornog nasljeđa i vodeći računa o očuvanju tradicionalnih vrijednosti i stvaranju suvremenih visokoestetskih stilizacija, ova grupa osvježava i nastavlja makedonsku folklornu tradiciju.

Grupa u svom muziciranju koristi skoro sve makedonske tradicionalne instrumente (Radoslav Šutevski – udaraljke, Vane Jovčev – klavir i klavijature, Marjan Jovanovski – tambura, Goce Uzunski – bubanj i tarabuka, i Goce Dimovski – zurla, gajde i kaval), a pored suvremenih klavijaturnih instrumenata, sliku nadopunjuju i tri anđeoska glasa Anete Šulakovske, Biljane Ristovske i Mirjane Joševske koje pjevaju u duhu ženskog grupnog pjevanja iz stare makedonske seoske tradicije. Grupa je čak uspjela ugraditi tradicionalni folklor u jednom nesvakidašnjem simfonijskom zvuku, kada su muzicirali s Makedonskom filharmonijom.

U njihovoj glazbi ne uživaju samo Makedonci, već i cijeli svijet koji nije mogao ostati imun na cijelu tu egzotičnu, unikatnu i nezaustavljivu neo-tradicionalnu, ali univerzalnu makedonsku glazbu. „Sintezis“ je obišao Makedoniju nekoliko puta, a nastupali su i u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Grčkoj, Srbiji, Crnoj Gori, Portugalu, Španjolskoj, Belgiji, Poljskoj, Francuskoj, Švedskoj, SAD-u, Japanu, Australiji… Svoji su prvi album objavili 1996. godine, a do sada imaju objavljeno još šest albuma.

Comments are closed.