„Ezerki” i „7/8“

„Ezerki” i „7/8“

Djelujući u okviru Hrvatsko-makedonskog društva iz Zagreba, Republika Hrvatska, ženska vokalna etno grupa „Ezerki“ i orkestar „7/8“ stekli su se s nazivom „čuvari tradicionalne makedonske glazbe“. Suradnja ovih entuzijasta, dijelom amaterskih glazbenika, započela je slučajno s idejom da sačuvaju tradicionalne makedonske pjesme i populariziraju ih u Hrvatskoj i inozemstvu. „Ezerki“ su osnovane na inicijativu Lene Đapić 1995. godine, a orkestar „7/8“ 2000. godine.

Voditeljica „Ezerki“ je unuka maestra Miljenka Prohaske, Darka Kragović.

„Ezerki“:

Soprani: Lena Đapić, Tajana Gluhak, Liliana Daniela Lauš-Belko, Silva Mihaliček, Renata Fürst i Ana Terek Kelava.

Mezzosoprani: Liljana Prevolšek, Mirjana Junašević, Sandra Vlašić, Ana Kolega, Mirjana Jakopčević, Petra Orušev i Tatjana Pakrac Zvonar.

Alti: Kostadinka Šimunić, Krunoslava Kuljiš, Branka Zakošek-Mudrinić, Renata Petreski Kotaranin, Katica Adamović i Dijana Medić.

Voditelj orkestra „7/8“ je bivši član kultne sarajevske grupe „Zabranjeno pušenje“, violinist Bruno Urlić, koji je ujedno i aranžer te umjetnički producent cijelom njihovom stvaralačkom opusu.

„7/8“: Bruno Urlić – violina, Stojan Trajkov – harmonika, Safiudin Alimoski – gitara, kaval i oud, Kiril Jovev – mandolina, Petra Badovinac – brač, Toma Vlčev – bas gitara, Krešimir Oreški – udaraljke, Dragomir Herendić-Dragianni – akustična električna gitara i buzuki i Marijan Jakić – saksofon.

„Ezerki“ i „7/8“ do sada su izdali pet albuma: „Livingroom – pjesme iz velike odaje“ (prvo izdanje Makedonija, 2003), „Baknež“ (2006), „Spektakl“ (2008, koncertni s DVD-om), „Mustra“ (2010) i „AMФTEATAR“ (2014), a surađivali su s brojnim uglednim estradnim umjetnicima kao što su: Toše Proeski, Kaliopi, Rade Šerbedžija, Radojka Šverko, Nina Badrić, Masimo Savić, Kostadinka Velkovska, Bodan Arsovski, Zorica Kondža, Luka Nižetić, Zoran Predin, Matija Dedić i drugi.

„Ezerki“ i „7/8“ isključivo njeguju makedonski pjesmu i glazbu. Na njihovom su repertoaru brojni biseri narodnog stvaralaštva, po čijoj su izvedbi poznati. Bruno Urlić obrađuje pjesme na suvremeni način kako bi bile šire prihvaćene, a sviraju na 12 tradicionalnih makedonskih instrumenata, kaval, tapan, tarabuka, dajre… S autentičnom prezentacijom makedonske narodne glazbe „Ezerki“ i „7/8“ vrlo su popularni u Hrvatskoj, ali i na Balkanu. Nastupali su u mnogim mjestima diljem Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije.

Comments are closed.