Cocev Kamen – stijena koja govori

Cocev Kamen – stijena koja govori

  

  

Ako vas privlače mistična i tajanstvena mjesta, onda svakako trebate posjetiti lokalitet Cocev Kamen. Nalazi se 25 km zapadno od grada Kratovo, na nadmorskoj visini od oko 400 m, između sela Konjuh na zapadu i Šopsko Rudare na istoku, u blizini naselja Cocevci, po kojem je i dobio ime.

  

Cocev Kamen je vulkanska stijena koja se svojom specifičnom strukturom i oblikom izdvaja od okoline. Visoka je stotinjak metara i okružena je vulkanskim stijenama i špiljama u kojima su skriveni tragovi prapovijesnog života. Riječ je o neolitskom naselju u kojem se stanovništvo bavilo poljoprivredom i lovom. Puno vidljivih ostataka i predmeta koji su pronađeni u blizini govore da je stijena bila duhovno svetište.

  

Vjeruje se da je stijena korištena za posebne rituale, prema udubljenjima u njoj, u obliku katno postavljenih spilja, s platoima ispred njih, s kamenim prijestoljem, sjedištima, ostacima stubišta i s bazenima za obredno kupanje. Ovdje su bili izvođeni ritualni plesovi s prinošenjem žrtvi bogovima vina i plodnosti. U jednoj špilji ima s crvenom bojom nacrtanih simbola ljudskih, životinjskih, geometrijskih i nedefiniranih motiva.

  

Stotinjak metara istočno od stijene primjećuje se okomito kamenje, odnosno megaliti ili orijenti po kojima se određivao položaj sunca i mjeseca. Na vrhu stijene je prijestolje, okrenuto prema istoku, odakle su promatrani sunce, mjesec i zvijezde. Opservatorij se održavao od kamenog doba, te u neolitu i u brončanom dobu. Smatra se da se svetište ugasilo nekoliko stoljeća nakon nove ere.

  

Vrijednost Cocevog Kamena otkrivena je 1971. g. Ne postoje čvrsti znanstveni dokazi je li riječ o prapovijesnom megalitskom opservatoriju. Neki istraživači smatraju da je to jedini lokalitet u svijetu koji ima i svetište, i žrtvenik, i opservatorij.

  

Postoji legenda o „vražjem oku“ na Cocevom Kamenu koja kaže da su ljudi koji su živjeli u špiljama bili vrlo složni i marljivi. Na vrhu je živio vrag koji im je zapovijedao, ali ga oni nisu slušali. Kad se pojavio novac, vrag im je rekao: „Do sada sam ja odlučivao tko će živjeti, a tko će se ubiti, a od sada će vam novac zapovijedati i ubijati vas.“ A postoji i jedno proročanstvo, koje još nije potvrđeno, da Cocev Kamen skriva ogromno blago: „Cocev Kamen je šuplji sa strane gdje je rijeka i kad se vrata otvore, za Makedoniju će biti dovoljno. Kopači ju neće otvoriti, već velika voda i otkrit će se što je ostavio car Makedon.“

  

Kako god bilo, na znanstvenicima ostaje da ga istraže i da se uvjere koja je istina o „stijeni koja govori“, a na avanturistima da osjete duh davnih vremena i da se dobro zabave.

  

  

Comments are closed.