Ukrasi špilje Vrelo

Ukrasi špilje Vrelo

Prekrasan kanjon Matka na toku rijeke Treska nalazi se 15 km jugozapadno od Skopja. Ovaj prekrasan komadić netaknute prirode, veličanstven svojom sivo-zelenom bojom, prostire se na površini od 5000 hektara sa strmim planinskim stijenama i padinama, prekrasnim špiljama i slikovitim manastirima.

Glavna turistička atrakcija je špilja Vrelo, koja upotpunjuje šarm Matke. Ime dolazi od riječi „vrelo“ što znači jak izvor vode u vapnenačkim predjelima, poput kanjona Matka. Neposredno uz špilju nalazi se otvor iznad same razine vode jezera Matka, kroz koji svakih nekoliko sekundi neprestano izlazi mlaz vode iz izvora unutar špilje, koji stvara male kružne valove na površini vode.

Do Vrela se stiže 20-minutnom organiziranom vožnjom čamca. Čamac se zaustavlja na izgrađenoj platformi, a zatim se hoda do ulaza u špilju koji se nalazi 50 m iznad jezera. Osvijetljena je i turistički uređena sa stazama i stepenicama koje su namijenjene kretanju posjetitelja.

Vrelo je sustav dviju špilja (nadvodnog Vrela i podvodnog Podvrela) i jezera, te jedinstvena je u Makedoniji. Bila je nominirana u izboru za jedno od novih 7 svjetskih čuda prirode. Još uvijek nije u potpunosti istražena (samo do dubine od 240 m), ali se pretpostavlja da je duboka 330 m i da je jedna od najdubljih podvodnih špilja u Europi i svijetu.

Prava ljepota može se uhvatiti iznutra, u utrobi zemlje, gdje se nalaze špiljski ukrasi. Odmah na ulazu je „Koncertna dvorana“, na čijoj je lijevoj strani „pisano kamenje“. Vjerojatno se radi o sustavu znakova ili pisma, ali još nije istraženo. Na stropu ima mnoštvo stalaktita i nekoliko stupova. Posebno su lijepi bijeli kristalni „stupovi blizanci“, visoki 6 m. U središnjem dijelu nalazi se stalaktitni stožac „češer“, visok 2 m, koji se taloži više od 2700 godina i po kojem se druga dvorana naziva „Dvorana češera“.

Treća dvorana je „Dvorana jezera“. Malo jezero ima oblik broja 8, široko je 8 m, a dugo i duboko 15 m. Veliko jezero je široko 15 m, dugo 35 m i duboko do 18 m, a ima i malu pješčanu plažu. Stalaktiti u vodi govore da u špilji prije nije bilo vode. Temperatura vode je uvijek 7-9 ℃, a temperatura zraka ljeti je 9 ℃ niža od vanjske. Zvukovi koji se neprestano čuju iznutra dolaze od njezinih stanovnika – šišmiša.

Zahvaljujući svojem dobrom položaju u blizini Skopja, kanjon Matka privlači turiste iz cijelog svijeta i vječni je izazov za alpiniste. A špilja Vrelo je neprocjenjivo prirodno blago i nudi nevjerojatan doživljaj prilikom posjeta.

Comments are closed.