Kočansko jezero Gratče

Kočansko jezero Gratče

Jedna od najstarijih akumulacija u Makedoniji nalazi se samo 6 km sjeverno od grada Kočani. U južnom podnožju Osogovskih planina, na nadmorskoj visini od 467 m, 1959. godine stvoreno je malo umjetno Kočansko jezero Gratče ili lokalno poznato kao Brana, na mjestu gdje Mala i Golema rijeka tvore Kočansku rijeku.

Gratče je izduženog oblika u smjeru sjever-jug i ima ukupnu površinu od 0,19 km2. Dugo je 1,2 km, široko 0,2 km, a najveća dubina je 29 m. Brana ima ukupni volumen od oko 2.250.000 m3, a voda se koristi za industrijske potrebe i navodnjavanje. S gradom Kočani je povezano asfaltnom cestom.

Zanimljiv podatak karakterizira mjesto sadašnjeg jezera. Tu se nalazilo selo Dolno Gratče, ali da bi zaštitili grad Kočani od stalnog plavljenja nabujalim vodama, tadašnje vlasti odlučile su izgraditi branu na mjestu nazvanom Ramna Skala, koje se nalazilo odmah iznad sela. Zbog toga su svi mještani bili raseljeni.

Žubor vode, pjev ptica i miris bilja magnet su za sva osjetila. U blizini jezera nalazi se preko 30 prirodnih izvora vode. Poznatiji je izvor limunađije Bore, koji je prije 30 godina u ljetnim danima skoro svake večeri odlazio do Carevog vrha po snijeg kojim je hladio limunadu.

Pravu ljepotu jezeru daje gusta bukova šuma koja ga okružuje, ali i veliki Gratčevski vodopad, čija je visina 20 m. Godine 1958. izgrađena je pomoćna brana od kamenih blokova kako bi se spriječio nagli dotok vode prema mjestu gdje se gradila sadašnja brana. Od nabujalog granja, kamenja i zemlje, brana se počela puniti zemljom i s vremenom je nastao vodopad.

Na uzvisinama iznad jezera nalaze se vidikovci s izvanrednim pogledom, a oko jezera ima planinarskih pješačkih staza i nekoliko ugostiteljskih objekata. Na putu za Gratče, u 19. stoljeću, na Kočanskoj rijeci bio je izgrađen Karakaški ili Belski mlin, koji je i danas jedan od rijetkih koji još uvijek radi. Postoji narodno vjerovanje da ima ljekovitu moć, jer se kamen u njemu okreće ulijevo.

Zahvaljujući slikovitom krajoliku i prekrasnom prirodnom ambijentu, čistom zraku, prijatnoj klimi i raznolikom biodiverzitetu, Gratče je izrastao u popularno mjesto za rekreacijski, izletnički, sportski i ribolovni turizam. Čista voda jezera bogata je ribom, pastrvom i šaranom, a pogodna je za kupanje, pa posjetiteljima pruža odlične uvjete za odmor i uživanje.

Comments are closed.