Mali ljepotan Kamnik

Mali ljepotan Kamnik

Planinski prirodni krajolici u Makedoniji zaista osvajaju svojom ljepotom. Istočna Makedonija krije jedno takvo mjesto. Samo 9 km istočno od grada Štipa i 5 km jugoistočno od sela Radanje, u ataru raseljenog sela Mal Gaber, u jugozapadnom dijelu općine Karbinci i na sjeverozapadnom podnožju planine Plačkovica, nalazi se Kamnik, mali i plitak, ali vrlo impresivan kanjon smješten u dolini Koševske rijeke, pritoke Radanjske rijeke.

Tajanstveni svijet koji zadivljuje jedinstvenim kamenim formama na visokim stijenama uzdignutih strmih strana i uskih prolaza. Kanjon je nastao vertikalnim usjecanjem male Koševske rijeke u čvrste i otporne stijene. Posebnu ljepotu daju mu i raznobojni slojevi stijena, brojni virovi, brzaci, te mali atraktivni vodopadi (do 5 m) s džinovskim loncima u obliku bazena, pored kojih se prolazi.

Do Kamnika je najlakše doći kroz selo Radanje, gdje završava asfaltna cesta i nastavlja se makadamska cesta još oko 5 km. Kanjon počinje oko 300 m uzvodno od ušća Koševske rijeke u Radanjsku rijeku. Dug je oko 1,5 km, a dubok samo 10 do 50 m. Do njega je osigurana potrebna infrastruktura za nesmetano kretanje poput prometnih znakova, sajli, reklamnih panoa i odmorišta. Kroz njega vode dvije staze: jedna teža, uz sam vodotok, te druga lakša 30 do 40 m iznad dna.

Kanjon Kamnik nazivaju još i „makedonski Kolorado“. Sama dolina je specifična po velikoj količini nanesenog materijala, brojnim naplavinama, kamenjem i blokovima natrupanim ka dnu doline. Rijeka najčešće izgleda kao manji potočić, ali je vodostaj dosta promjenjiv, a za vrijeme i nakon obilnih kiša, slabi potok postaje jaka i bučna porojna bujica. Uzbudljivi doživljaj može se nastaviti i kroz kanjon do vrha Kamnik (876 m) s kojeg se prema sjeveru i zapadu pruža prekrasan pogled.

Sa svojom bogatom geološkom poviješću, bujnom prirodom i raznolikim reljefnim pejzažima, mali ljepotan Kamnik idealno je izletište za opuštanje i uživanje. Neovisno o godišnjem dobu, može se posjetiti tijekom cijele godine, ali je najživopisniji u proljeće kada vlada široki spektar koloritnih boja, obilje vode, flore i faune. Kanjon Kamnik odlična je destinacija s prekrasnim pogledom, raskoši i obiljem prelijepe prirode za sve posjetitelje avanturističkog duha, entuzijazma i želje za istraživanjem.

Comments are closed.