Kičevsko Kitino Kale

Kičevsko Kitino Kale

Svako mjesto ima svoju dušu, jedinstvenu, svoj vlastiti svijet koji krije mnoge priče i tajne koje su se dogodile u prošlosti. I grad Kičevo je takvo mjesto. Nalazi se u središnjem dijelu zapadne Makedonije, na nadmorskoj visini do 650 m, u Kičevskoj kotlini pod jugoistočnim padinama planine Bistra, 110 km od Skopja, gotovo na pola puta između Gostivara i Ohrida.

Kičevo je jedan od prvih gradova u Makedoniji koji je bio povezan željeznicom. Poznat je po parnom vlaku „Ćirčo“, koji je prometovao od Skopja do Ohrida od Prvog svjetskog rata pa sve do sredine 60-ih godina. Putovanje je trajalo dugo, ponekad i 24 sata. Danas je vlak izložen pored autobusnog kolodvora. Grad je poznat i po staroj gradskoj arhitekturi, staroj čaršiji, kvalitetnim lončarskim proizvodima, ali i po najboljim pekarnicama i pekarima.

Narodne legende kažu da se ime Kičeva povezuje sa tvrđavom iznad grada koju je izgradio kralj Volkašin za svoju kćer Kitu, princezu i sestru Krali Marka. Po njezinom imenu tvrđava je nazvana Kitino Kale ili Kitingrad. Kasnije je ispod Kitinog Kalea nastalo naselje koje je po Kitinom nadimku – „Kiče“, nazvano Kičevo.

Kitino Kale je arheološki lokalitet, tipa utvrđenog naselja iz brončanog i željeznog doba, kao i iz srednjeg vijeka. Smješteno je na malom blagom brežuljku, okruglom i s ravnim vrhom, koji se uzdiže 20 m iznad centralnog gradskog područja i vidljivo je iz cijelog grada. U nekim vremenskim razdobljima postojao je kao glavno naselje, s dva reda čvrstih tvrđava i kula. Prostire se na površini od 1,5 hektara sa zidovima dugim 440 m.

Još uvijek postoje ostaci temelja bedema i kula, gdje su pronađeni metalni novci iz vremena Aleksandra Makedonskog, Justinijana i Volkašina. Zadnja razina s ulaznom kapijom nalazila se na mjestu današnje Spomen-kosturnice. Na vrhu je bio dvorac u kojem je živjela Kita. U blizini bedema nalazila se i saat-kula, koja je stradala u požaru.

Tvrđava je bila ključno mjesto za kontrolu nad Kičevskom kotlinom. Oko nje su se više puta lomila koplja za prevlast. Predaje govore i o postojanju podzemnog tunela koji je služio za bijeg u slučaju probijanja zidova. Iz tunela se izlazilo kod oblasti Čuka. Ispod tvrđave na jugozapadnoj strani postojalo je staro groblje, a tu je i pećina koja nije istražena.

Danas je cijeli prostor Kitinog Kalea obnovljen i rekonstruiran, park s borovom šumom je uređen i predstavlja ugodno mjesto za rekreaciju i druženje posjetitelja, ali i atrakciju za turiste koji žele upoznati ljepote ovog kraja.

Comments are closed.