Bitolska kuća

Bitolska kuća

 

Krajem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća u Bitoli su građeni objekti koji sadrže stilske elemente karakteristične za sve neo stilove kao utjecaj preko Europe, čime se tako stvara jedna eklektična arhitektura. Najčešći stilovi koji se javljaju u bitolskoj arhitekturi su: neorenesansa, neoklasicizam, secesija i drugi. Objekti koji su se izvodili u staroj gradskoj jezgri u tom vremenskom razdoblju slijede tadašnje suvremene koncepte izgradnje, primjenom arhitektonskih stilova popularnih u tadašnjoj Europi.

 

Tip europske kuće u Bitoli izveden je u masivnom sustavu, sa zidovima od tvorničke opeke u krečnom malteru, s naglašenim katom s međukatnim vijencima, na dijelu gdje prolazi međukatna konstrukcija izvedena sa čeličnim šinama. Prihvaćanje novog načina gradnje ili njezinih prilagođenih oblika izvedbe, pridonijeli su primjeni novih industrijskih materijala u izgradnji objekata, s uvođenjem arhitektonskih stilova koji su slijedili europske trendove. Iako je ovaj princip gradnje i arhitektonskog projektiranja uglavnom namijenjen za stambene objekte, odnosno individualne kuće, prema novim tendencijama i društvenim tokovima biо је naširoko prihvaćen tijekom izvedbe objekata u čaršiji, najprije u izvedbi stambenih poslovnih objekata, a kasnije i u izgradnji dućana.

 

Svi ovi objekti u kombinaciji s monumentalnim spomenicima ovog dijela grada i bliže okolice, sa zelenim površinama i vidicima na okolna područja, pružaju specifičnu fizionomiju i specifičan izgled gradu.

 

Izvor: Zavod i Muzej Bitola

Comments are closed.