Kočanska rižina polja

Kočanska rižina polja

 

Jedno od najvećih bogatstava Makedonije i njezin pravi ponos, nadaleko su poznata kočanska rižina polja. Slikovita Kočanska dolina smještena je u istočnom dijelu Makedonije uz rijeku Bregalnica. Na njezinoj sjevernoj strani nalazi se lijepi i uređeni gradić Kočani. Kočanska dolina je područje s površinom od 1.020 km² i duljinom od 26 km. Središnji ravni dio doline s površinom od 115 km² poznat je kao Kočansko polje. U ovom kraju postoje izuzetno povoljni prirodni uvjeti za uzgoj žitnih kultura, osobito riže – reljefna pogodnost, plodna zemlja i raspoloživa bogata hidrografska mreža. Radi toga i poljoprivreda je najrazvijenija gospodarstvena grana.

 

Najvažnija poljoprivredna kultura s višestoljetnom tradicijom, visokm prinosima i izvrsnom kvalitetom, a po kojoj je Kočanska dolina nadaleko poznata i u Makedoniji i na Balkanu, je riža. Ona je ovdje uzgajana još od 4. stoljeća p.n.e. u vrijeme Aleksandra Makedonskog. Prema jednoj legendi, grad Kočani dobio je svoje ime jako davno po jednom pečalbaru Kočo, koji je vraćajući se iz Kine, donio rižu u svom rodnom kraju. Ona se uspješno je počela uzgajati, a mjesto je dobilo ime u njegovu čast.

 

Zbog svoje velike vrijednosti za makedonsko gospodarstvo riža je nazvana i „kočansko bijelo zlato“. Uzgoj riže prisutan je na oko 4.000 hektara, uz prinos od oko 6.000 kg/ha. Najzastupljenije su sorte „Montičeli“, „San Andrea“, „Montesa“, „Kočanski biser“ i druge. Potvrda visoke kvalitete riže je priznanje „Grand Prix – najbolje od Makedonije“, sa zaštitnim znakom br. 1, dobiveno na sajmu u Briselu. Kočani od 1992. godine organizira i gospodarsko-kulturnu manifestaciju „Dani kočanske riže“, u cilju promoviranja riže kao simbola grada.

 

Osim po riži, Kočanska dolina poznata je i po svojim termalnim vodama. Ona predstavlja najveći termalni bazen voda s visokim temperaturama na Balkanu, koje dosežu i do 80° C. Kočanska rižina polja daju osobiti biljeg i kulturu ovoga kraja, a čarobni nesvakidašnji krajolik stvara osjećaj divljenja i veliki je izazov za posjet.

 

Comments are closed.