Makedonski narodni vezovi i nakit

Makedonski narodni vezovi i nakit

„Narodni vez i narodna nošnja su dostojni pandan najvećih dostignuća narodne poezije i narodne glazbe. I u njima, u tim prekrasnim raznobojnim i različitim odjevnim predmetima, tekstilnim ukrasima i ornamentima, narod je kroz stoljeća prelijevao i izražavao svoje neokaljane talente, čežnje, želje i nadanja i ostavio je dugotrajne tragove na svojem uzdignutom umjetničkom ručnom radu, ali i znanju“ (Krste Petkov Misirkov)

.

 

Glavne karakteristike makedonskih narodnjih nošnji su vezovi (s raškošnim geometrijskim i cvjetnim šarama), aplikacije, pletene šare, bordure, srma i pletenice, kao i nakit, uglavnom izrađen od metala, srebra, perli i plodova prirode.

 

S ljepotom kreacije, vještine kombinacija boja i tehnika, makedonski vezovi i dan danas predstavljaju jednu od najznačajnijih etnoloških vrijednosti. Tehnike i vezovi razvijali su se i njegovali na cijelom teritoriju Makedonije. Osobito je impresivan mijački vez koji u sebi spaja više tradicionalnih elemenata stare kulture. U njegovom koloritu dominira crvena boja. Crna boja dominira u vezovima koji potječu iz Skopske Crne Gore i Donjeg Pologa. U koloritu makedonskih vezova zastupljene su i druge boje kao zelena, žuta ili tamno plava. Karakteristika makedonskih vezova su gusto izvezene površine i specifični ornamenti i motivi. Tradicionalno za izradu makedonskih vezova koristili su se većinom vuneni konci i konci obojeni s prirodnim sredstvima za bojanje. U nekim područjima kao Polog i Poreče za izradu vezova koristila se srma.

 

Comments are closed.