Lončarstvo

Lončarstvo

 

Lončarstvo je zanat iz stoljetne makedonske tradicije. Korijeni lončarstva u Makedoniji datitaju još iz prapovijesti, pa preko antičkog, bizantskog i otomanskog doba mogu se vidjeti i danas. O tome svjedoči keramika koja se pronalazi na arheološkim lokalitetima i prezentira umjetnički izričaj nekog razdoblja.

Ovaj tradicionalni zanat koji je uspio preživjeti stoljeća izazova njeguje se i danas. U prošlosti s lončarstvom su se bavile siromašne obitelji. Lončar je bio i Kočo Racin, jedan od najvećih makedonskih pjesnika.


Lončari izrađuju vrhunska djela i svaki je proizvod unikatan i ima jedinstvenu vrijednost. Lončarsko se posuđe izrađuje od gline, najčešće na lončarskom kolu pokretano s nogom i dekorirano je na primitivni način, boja, grafit i primjena reljefnih motiva. Izrađeni bardaci, stomne, tave, grninja i drugi proizvodi suše se i peku u specijalnim pećima. Sa svojim raznolikim oblicima i bogatom dekoracijom, oni su odraz prave umjetnosti i bogate mašte.

Danas, lončarski su proizvodi još uvijek traženi na tržištu što održava tradiciju, ali i zanat. Osim za potrebe domaćinstva, oni služe i kao ukras u domovima zaljubljenika u tradiciju, pričaju o povijesti i nose duh makedonske umješnosti.

 

Comments are closed.