Pita – banica

Pita – banica

Sastojci

1 kg mekanog bijelog brašna, 1 dl ulja, 5 jaja, 1 kg urde (sirutke), 1/2 kg špinata, 2 kisela vrhnja, sol, nekoliko kapi octa, voda

Priprema

U brašnu staviti ulje i dodati 2 jaja, malo soli, nekoliko kapi octa i zamijesiti tijesto s malo vode. Umijeseno tijesto namazano uljem zamotati u najlonu i ostaviti da „odmori“ u hladnjaku jedan sat. U međuvremenu, u urdi pomiješati vrhnje, dodati 3 jaja i smjesu dobro promiješati, a oprani špinat prepržiti kratko u tavi dok ne „uvene“. Kad razvučete tijesto, na njega stavite red urde i red špinata, pa zamotajte ga u formi rolade. Takve pite redati jednu do druge u nauljenoj tavi i peći u ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata. Pita se služi s jogurtom ili kiselim mlijekom.

Comments are closed.