Etno grupa „Monistra“

Etno grupa „Monistra“

Etno grupa „Monistra“ osnovana je 2002. godine. Sastav grupe sačinjavaju: osnivač Aleksandar Jovevski (kaval, tambura, gajda, tapan), Jovan Strezoski i Filip Nikolovski (tambura), Elena Čadikovska (klavijature), Damjan Zifovski i Marjan Andonovski (perkusije) i Gabriela Januševska (vokal). Svi članovi grupe su glazbeno obrazovani i završili su Fakultet glazbene umjetnosti na Sveučilištu Sv. Kiril i Metodij“ u Skopju.

Grupa svira makedonsku etno glazbu na izvornim instrumentima s ciljem proučavanja, njegovanja, čuvanja i prezentiranja najboljeg dijela Makedonije, izraženog kroz prekrasne makedonske izvorne glazbe stvarane od mnogih znanih i neznanih narodnih umjetnika i sačuvane do dan-danas kao jedini identitet makedonske kulture i države. Glazba je obogaćena s modernim aranžmanima, prilagođenih ukusu mladih slušatelja. Etablira se kao vrlo uspješan prezenter makedonske etno glazbe koja se prati s velikom pozornošću. Osobito njeguje nepravilnu ritmiku po kojoj su prepoznatljivi makedonska pjesma i oro. Dosada su izdali jedan album naslovljen „Monistra“ (2008).

U svojoj bogatoj glazbenoj povijesti, etno grupa „Monistra“ bilježi brojne uspješne nastupe ne samo pred domaćom publikom, nego i na koncertima u Švedskoj, Danskoj, Italiji, Francuskoj, Izraelu, Egiptu, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH.

Comments are closed.