Etno grupa „Ljubojna“

Etno grupa „Ljubojna“

Bitolska etno grupa „Ljubojna je sinteza akustične, elektronske, tradicionalne i suvremene glazbe. Ona strastveno svira ovu glazbu u svim njezinim formama: u njezinoj izvornoj, klasičnoj, popularnoj, eksperimentalnoj formi. Grupa se sastoji od više glazbenika što daje stilsku raznovrsnost glazbi koju sviraju. Članovi grupe su osnivač Oliver Josifovski (skladatelj i kontrabasista), Vera Miloševska (vokal), Petar Hristov (klarinet), Ilija Jančev (violina), Bojan Petkov (bas), Mite Naumovski (dajre) i Najdo Šakirov (tapani). Iza njih skriva se bogato glazbeno iskustvo i vještina prenesena od majstora ovoga zanata, kod nekih od njih još u najranijoj dobi, kao potomci poznatih čalgadžija.

„Ljubojna“ radi na projektima koji se temelje na istraživanju makedonske glazbe i kulture. Ona potpisuje više kazališnih projekata: predstave, balet, performanse, radi glazbu za filmove i od 2002. godine od kada je osnovana, grupa nastupa s različitim multimedijskim predstavama i koncertima diljem svijeta. Izdala je nekoliko albuma, počevši od „P.S.O.“ (2005), a glazba je skladana za kazališnu predstavu „Parite se otepuvačka / Novac ubija“ prema drami pisca Risto Krle. Zatim slijedi album snimljen uživo „Macedonia fresh“ (2008) s čalgijskom glazbom, kao i album „Pjesma za moju pjesmu“ (2009), koji je napravljen prema istoimenoj poemi Petra M. Andreevskog. Album Ljubojna in life“ (2011) je koncert snimljen uživo, u Univerzalnoj sali u Skopju. Otsviran odlično, ovaj koncert sa sobom nosi i jedan „punk“ senzibilitet. Peti album „Ljubojna Brass Fantasy“ (2012) snimljen je s velikim limenim puhačkim orkestrom i predstavlja oživljavanje belomorske glazbe iz egejskog dijela Makedonije.

Dosada je Ljubojna održala brojne koncerte u Makedoniji i diljem svijeta: Toronto, Njujork, Moskva, Istanbul, Venecija, Rim, Pariz, Marsej, Solun, Kan, Njemačka, Slovenija… Predstava „Parite se otepuvačka / Novac ubija“ osvojila je Grand Prix za najbolju kazališnu predstavu na festivalima „Vojdan Černodrinski“ u Prilepu, „Slavija“ u Beogradu i na Međunarodnom kazališnom festivalu „Slavjanski vijenac u Moskvi.

Comments are closed.