Etno grupa „Pella“ i Ljuben Dimkaroski

Etno grupa „Pella“ i Ljuben Dimkaroski

Vokalni kvartet „Pella“ je etno grupa koja s ponosom nosi ime po glavnom gradu antičke Makedonije, a odjeća koju nose članovi grupe je stilizirani oblik antičke nošnje. Kvartet je osnovan 2004. godine u Ljubljani, na inicijativu akademskog glazbenika Ljubena Dimkaroskog, Makedonca koji živi u Sloveniji. „Pella“ njeguje stare izvorne makedonske i slovenske pjesme. Pjesme su arhaične, pjesme za dušu, čije aranžmane priprema Dimkaroski. Kroz višeglasno pjevanje prevladavaju nepravilni, kombinirani i slobodni ritmovi, koji zajedno izražavaju originalnost.

Osim osnivača Ljubena Dimkaroskog, članovi grupe su i vokalistkinje Majda Kušar-Pezdirec, Metoda Postolski-Košir i Vesna Mladenova. Tijekom svog postojanja, „Pella“ je ostvarila više od 300 samostalnih koncerata u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Austriji, Španjolskoj, Engleskoj, Grčkoj, Albaniji i u Makedoniji. Grupa je izdala nekoliko CD-a s makedonskim i slovenskim narodnim pjesmama.

Prilepčanac Ljuben Dimkaroski je profesionalni glazbenik već više od 35 godina. Inicijator je za stvaranje prilepskog festivala „Markukule“. Član je Ljubljanske opere i baleta pri Slovenskog narodnog gledališta. U solističkoj karijeri kao trubač-solist nastupa sa simfonijskim i komornim orkestrima, komornim grupama, u pratnji orgulja i klavira. Od nedavna svira i na neandertalskom sviralu. Izdao je nekoliko CD-a, a ima i arhivske snimke za potrebe radio-televizije. Stekao je više od 20 godina iskustva i u zborskom dirigiranju. Na području narodne glazbe Dimkaroski najprije osniva orkestar „Struni“ kojeg vodi 7 godina i koji izdaje dva CD-a, „Ritmovi i zvukovi Makedonije“ i „Jasno sunce“. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su druga svjetska nagrada kao trubač-solist na međunarodnom natjecanju u Anconi, Italija, 1979. godine i drugu jugoslavensku nagradu mladih glazbenika iste godine u Zagrebu, a nagradu grada Prilepa „3. Oktomvri“ dobiva 2006. godine za životni doprinos kulturi.

Svoju glazbenu umjetnost Ljuben Dimkaroski nadopunjuje i poezijom i slikarstvom. Objavio je dvije zbirke poezije, „Makedonium“, „Korak bliže“ i knjigu „Pella i Makedonija“. Autor je pjesmarice sa 150 makedonskih bisera. Skuplja i kamenčiće iz različitih mjesta i obrađuje ih stvarajući zanimljive oblike. Posjeduje kamenje ne samo iz Makedonije i Slovenije, nego i iz Brazila, Konga. Dosada izradio je više od 200 minijatura, mala likovna djela na kojima ne intervenira niti s bojama, niti s bilo čime, nego ih jednostavno brusi i otkriva s dosada nepoznatom tehnikom ​​oblikovanja kamena. Sa slikovnim minijaturama u kamenu imao je više od 40 samostalnih izložbi. Motivi se kreću od stvarnosti do apstrakcije.

Comments are closed.