Pinđur

Pinđur

Sastojci

1 kg zelenih i/ili crvenih svježih paprika, 1 kg svježih rajčica, 2 svježa modra patlidžana, 2-3 režnja češnjaka, peršin, ulje, sol

Priprema

Najprije se češnjak s malo soli tuče s drvenim batom u drvenoj zdjeli. Paprike, pečene, oljuštene i očišćene od sjemenki, rajčice i modri patlidžani postupno se dodaju u drvenoj zdjeli i nastavlja se tući. Posoli se po ukusu i miješajući drvenom žlicom polako se i postupno dodaje vruće ulje. Ukrasi se s peršinom. Servira se u tradicionalnoj makedonskoj zemljanoj posudi i jede se s makedonskim domaćim kruhom i sirom. Pinđur se može poslužiti i kao dodatak nekom glavnom jelu, dinstanom mesu, pečenom mesu na žaru, a može poslužiti i kao predjelo.

Pinđur na veleški način

Sastojci

20 većih svježih paprika, može i par ljutih, 1 kg svježih rajčica, 2 svježa modra patlidžana, glavica češnjaka, 100 g tucanih oraha, ulje, sol

Priprema

Paprike operite i propržite na vrućem ulju, a zatim oljuštite ih i izvadite im sjeme. Oljuštite rajčice, sitno ih izrežite i u ulju gdje su se pržile paprike, pržite ih sve dok ulje ne izađe na površini. I modri patlidžan ispecite i oljuštite. U drvenoj zdjeli istucite luk sa solju, zatim tucite paprike, pa modri patlidžan i na kraju stavite umak od rajčica. Dobro promiješajte i stavite ih u posudu da na tihoj vatri zakuhaju dok se smjesa ne izjednači. Pinđur se služi hladan.

Comments are closed.