Обичаи

Коледе

  Бадник или Коледе се нарекува денот пред роденденот на Исус Христос (Божиќ), според христијанската традиција. Зборот Бадник доаѓа од

Мартинки

  Секој 1 март во чест на „Баба Марта“ и доаѓањето на пролетта, се плетат „мартинки“. Мартинка е црвено-бела врвка