Kamenjanski vodopadi

Kamenjanski vodopadi

Šar planina je jedan od najvećih i najviših planinskih lanaca u Makedoniji. Proteže se u sjeverozapadnom dijelu Makedonije u smjeru sjeveroistok-zapad-jugozapad u dužini od 76 km. Obiluje vodom, ima 27 planinskih jezera i veliki broj izvora. Najatraktivniji su izvori Kamenjanske rijeke, koja se nalazi jugozapadno od Tetova, prolazi kroz selo Kamenjane i teče kroz polje, a kada je vodostaj visok, ulijeva se u rijeku Vardar.

Kamenjane je selo u općini Bogovinje, udaljeno samo 7 km od Tetova, smešteno u ravnici Pološke kotline, u samom podnožju Šar planine, a bujična Kamenjanska rijeka ga dijeli na dva dijela. Legenda kaže da je u davnoj prošlosti, prilikom jedne velike poplave bujice, selo bilo potpuno zbrisano i ostalo je pod kamenjem koje je bujica donijela, pa je po tome mjesto dobilo ime Kamenjane (mjesto s kamenjem).

Kamenjanska rijeka ima 8 izvora koji se nalaze na nadmorskoj visini od 2100 m, a ukupna širina izvorišta je 28 m. Na kratkoj dužini od 1,5 km kroz gustu bukovu šumu, rijeka ima veliki uzdužni pad s brojnim brzacima i slapovima, gradeći kratak, ali atraktivan klanac. Kamenjanski vodopadi su rijetko lijep prirodni fenomen. Imaju tektonsko (rasjedno) podrijetlo. Neobični su i privlačni jer ih je jako puno na tako malom prostoru. Svih 8 vodopada razlikuju se po visini i širini. Sedmi vodopad je najviši, oko 12,5 m, a po mnogima, posljednji je najljepši.

Od sela Kamenjane do prvog vodopada ima oko pola sata pješačenja, a zatim do svakog vodopada vodi markirana staza. Neposredno prije prvog vodopada nalazi se stari mlin u kojem su seljaci mljeli žito. Lijepi su u svako doba godine, a posebno u proljeće kada se na planini otopi snijeg i kada imaju najviše vode. Mjesto je uređeno s mnogim drvenim stepenicama i mostovima, klupama, stolovima i vidikovcima, ima prekrasnih panorama i skrovitih mjesta dobro uklopljenih u prirodni okoliš.

Kamenjanski vodopadi turistička su atrakcija za ljubitelje prirode, avanturiste i planinare. Svaki vodopad osvaja svojom ljepotom. Hladna i kristalno čista voda osvježava, a glasan šum vode opušta. Za razgledavanje je potrebno oko 2 sata, no zadivljeni prirodnim ljepotama, sigurno ćete ostati puno duže.

Comments are closed.