Etno grupa “Baklava”

Etno grupa “Baklava”

Makedonska glazbena etno grupa „Baklava“ osnovana je 2005. godine, a trenutno je sačinjavaju članovi Elena Hristova (vokal), Dejan Sibinovski (def), Dejan Teodosievski (violončelo) i Đorđi Klinčarov (tambura), ali surađuje i s drugim glazbenicima. Obradom tradicionalnih makedonskih folklornih pjesama, kao i stvaranjem autorskih pjesama, oni su proteklih godina izgradili specifični, minimalistički (vokal, dva žičana instrumenta i narodne udaraljke), akustični zvuk i ambientalni performans kao značajni dio makedonske, no i svjetske glazbe, a njihovi su rasprodani koncerti dokaz da se ova grupa etablira na vrhu najboljih makedonskih etno izvođača.

„Od lisjeto vo hor što nežno šumi
Ezgija koža što ni eži
Uzrevaat stihoj novi rožbi
Utrobi so radost što ni polnat…“
(odlomak iz pjesme „Psalm“, glazba: E. Hristova, tekst: V. Martinovski)

Do sada je „Baklava“ izdala tri albuma. Prvi je album naslovljen po grupi „Baklava” (2007). Ovaj je album koncertni, dok je drugi album „Kalemar“ (2008) studijski i uglavnom autorski. Treći najnoviji album „Me mankas Mucho (Jako mi nedostaješ)“ (2011), stvaran je na tragovima sefardske tradicionalne glazbe, ujedno spajajući više glazbenih stilova, kultura i jezika, pored makedonskog i ladino jezika.

Nakon brojnih nastupa u Makedoniji i Europi, albuma, glazbenih spotova, dokumentarnog filma, etno grupa „Baklava“ s nekoliko svojih pjesama sudjeluje i u igranom filmu „Treće poluvrijeme“ Darka Mitrevskog.

Comments are closed.