Istevničke okamenjene lutke

Istevničke okamenjene lutke

Dio mozaika prirodnih ljepota koje Makedonija čuva u svojim nedrima su i misteriozne zemljane piramide. Osim čuvenih kratovskih „Kuklica“, ovih jedinstvenih karakterističnih reljefnih oblika ima i u južnom dijelu općine Delčevo u predjelu Pijanec, samo 1,5 km od sela Nov Istevnik.

Na sjeveroistočnoj strani planine Sredna, u podnožju vrha Bejaz Tepe u blizini područja Mokra livada i na nadmorskoj visini od 880 m, na površini od oko 4 hektara u dužini do 200 m i širini do 50 m, duž strana veće prirodne doline duboke 60 m, procesom je nastalo oko 50 zemljanih piramida visine do 15 m. Skrivene u gustoj borovoj šumi, neke od njih potpuno su odvojene i podsjećaju na okamenjene lutke, pa otuda i naziv fenomena nazvanog „Kukulje“.

Kukulje je zanimljiv fenomen, drugi po značaju te vrste u Makedoniji. Najstarije piramide koje se nalaze na dnu već su potpuno formirane. Iznad njih su mlađe koje podsjećaju na dvorce i kupole. Proces se kreće uzbrdo, a njihov nastanak aktivan je i danas. Znanost ukazuje da su oblici nastali složenim tektonskim kretnjama u miocensko-pliocenskim razdobljima sa stoljetnim erozivnim procesima mrvljenja sedimentnih stijena pod utjecajem atmosferskih čimbenika, ostavljajući za sobom samo jače dijelove.

O nastanku Kukulja postoje brojne legende koje odražavaju bogat narodni duh stanovništva ovog kraja. Mještani pričaju da je bila velika svadba, a svatovi su uz pjesmu i veselje išli po mladu do mjesta Kukulje, gdje je u to vrijeme bila crkva. Na putu ih je sreo prosjak i zamolio ih da ga počaste, a oni su ga ismijali i vrijeđali. Ali bio je to Bog, obučen kao prosjak, koji je želio vidjeti ljudskost u ovim ljudima. Kad je vidio koliko su nepošteni, učahurio ih je i oni su usred njihovog veselja ostali okamenjeni do dana današnjeg plaćajući za grijeh koji su počinili.

Lokalitet Kukulje rijedak je geomorfološki fenomen zaštićen kao spomenik prirode. Djelomično je ograđen i uređen stazama, klupama i vidikovcima, tako da se može uživati ​​u netaknutoj prirodi, fotografirati i promatrati razne oblike stare stotinama godina. Stječe se dojam kao da je netko isklesao stijene koje nalikuju ljudima, životinjama, pticama, gljivama, patuljcima ili mitskim bićima. Cijelo područje plijeni svojom monumentalnošću, a pogled je fantastičan i ljeti i zimi. Zasjenjuje ljepota, koju posjetitelji upijaju sa željom da se opet vrate.

Comments are closed.