Samovilski vodopadi

Samovilski vodopadi

Planine u Makedoniji pokrivaju preko 80% njezinog teritorija, a one u sebi skrivaju više od 150 manjih i većih vodopada. Njihova očaravajuća ljepota oduvijek je bila inspiracija umjetnicima i piscima, a snažna magična moć osobito je privlačna avanturistima i ljubiteljima prirode.

Oko 15 km od grada Kičeva u zapadnoj Makedoniji, sjeverozapadno od napuštenog sela Frlogoec, na nadmorskoj visini od 1250 m, uz tok rijeke Studenčice nalaze se Samovilski ili Devstveni vodopadi. S padom vode od 15 m na malom i širem donjem, odnosno od 25 m na velikom i užem gornjem vodopadu, oni plijene svojom raskoši i ljepotom. Oba su vodopada stalna tijekom cijele godine.

Punovodna i čista Studenčica rijeka je na planini Bistra. Ulijeva se u rijeku Treska kao njezin lijevi pritok. Njezine vode izviru iz izvora koji se nalaze na Ženskoj planini i Pašinici, dijelovima planine Bistre. Izvor Studenčice opskrbljuje vodom gradove Kičevo, Makedonski Brod, Kruševo i Prilep. Karakteristično za izvor je da nosi studenu snježnicu, radi čega su i izvor i rijeka dobili ime po studenoj bistroj vodi.

Vodopadi nastaju dok je rijeka mlada. Tada je kanal uzak i dubok. Dok rijeka teče kroz otpornu stijensku površinu, ona postupno erodira, dok se nizvodnije erozija odvija brže. Tok vode se ubrzava prema rubu vodopada i tako nosi materijal iz korita. U turbulenciji se stvaraju vrtlozi, a pijesak i kamenje koje nosi voda dodatno povećavaju stopu erozije.

Priroda čini čuda, pa je tako stvorila i ove vodopade daleko od očiju šire javnosti. Smješteni u dubokoj stoljetnoj bukovoj šumi usred netaknute prirode, Samovilski vodopadi pravi su raj za sva osjetila. Do njih se dolazi označenom planinarskom stazom dužine 3,5 km koja počinje od vodozahvata Studenčice, do kojega vodi makadamski put iz malog brdskog sela Gorno Dobrenoec. Žubor vode čuje se izdaleka, a svježina kapljica rose opija.

Postoji priča da se vile noću kupaju ispod vodopada, a vjeruje se da njihove čarolije donose sreću. „Vodopadi ne mogu šutjeti, baš kao ni mudrost. Kad oni govore, govori glas moći“, rekao je jednom netko. A moć i veličanstvenost Samovilskih vodopada impresionira i posjetitelje ostavlja bez daha.

Comments are closed.